Calathea

Ghidul începătorului pentru îngrijirea plantei Calathea

Familie: Marantaceae
Denumire comună: Calathea, Beauty Star, Prayer Plants, Cathedral Plants, Peacock Plants, Zebra Plants, Rattlesnake Plants
Denumire botanică: Calathea

Modelele hipnotizante care se găsesc pe frunzele plantelor de apartament Calathea te vor face probabil să te uiți de două ori. Aceste plante uimitoare sunt absolut frumoase și pot adăuga culoare și textură îndrăzneață în orice zonă a casei tale. Chiar și partea inferioară a frunzelor poate adăuga interes vizual, deoarece poate oferi o pată de culoare bogată, vizibilă în timpul serii.

Poate fi complicat să te obișnuiești cu îngrijirea acestor plante tropicale. Plantele de Calathea sunt deosebite în ceea ce privește îngrijirea pe care o primesc, dar odată ce vei învăța, vei fi răsplătit cu culori vii și cu mișcarea blândă a frunzelor.

Calatheele sunt cunoscute uneori sub numele de plante care roagă (la fel ca și plantele foarte asemănătoare, dar diferite, Maranta). Aceste plante de interior au căpătat acest nume datorită mișcărilor lor unice, cunoscute sub numele de nictinastie. Frunzele se mișcă pe tot parcursul unei zile. Se crede că această mișcare permite plantei să capteze cel mai bine razele soarelui. Frunzele se vor ridica cu partea din față sau fața frunzelor, toate adunate laolaltă, pe timp de noapte, dar se vor coborî în timpul zilei pentru a primi lumină.

Lumină

Locul ideal pentru o Calathea este acela unde va primi o lumină indirectă medie spre puternică. Calathea poate face față unei lumini slabe, dar o lumină sporită poate ajuta la menținerea culorilor și modelelor vii de pe frunze. Lumina directă poate fi dăunătoare și poate cauza decolorarea culorilor.

Apă

Plantele Calathea au cerințe ridicate de apă. Udă temeinic aceste plante de interior atunci când ultimul centimetru al solului este uscat. Plantele de interior Calathea se dezvoltă cel mai bine în sol bine drenat și în recipiente cu drenaj. Deși Calathea sunt cu siguranță plante de interior însetate, le place totuși să se usuce puțin între udări.

Tipul de apă folosit poate face diferența atunci când vine vorba de udarea Calatheei. Apa de la robinet poate conține diferite minerale sau compuși care pot fi dăunători pentru frunze. Marginile maronii de-a lungul frunzelor pot fi un indiciu că apa este bogată în sare sau conține clor, cloramină, bromură sau fluorură. Poate fi mai bine să uzi planta folosind apă filtrată sau distilată sau apă colectată de la un dezumidificator, dacă bănuiești că apa de la robinet nu este potrivită pentru Calathea ta.

Temperatura

Ca plante tropicale, Calathea preferă temperaturile mai calde. O temperatură medie a camerei de peste 18°C este bună, dar aceste plante de interior nu se vor supăra dacă se încălzește și temperatura se apropie de 30°C.

Evită să plasezi plantele de Calathea în apropierea ușilor exterioare, a ferestrelor cu curent de aer și a orificiilor de ventilație, în special în timpul lunilor mai reci. Asigură-te că eviți plasarea lângă gurile de aer condiționat în timpul lunilor mai calde.

Umiditate

Umiditatea ridicată este o necesitate pentru Calathea. Frunzele pot începe să se curbeze sau marginile vor deveni maro și se vor usca dacă nu primesc suficientă umiditate. Plantele de interior Calathea se descurcă bine într-o bucătărie, baie sau în orice zonă cu umiditate suplimentară în aer. Folosirea unui umidificator sau a unei tăvi cu pietricele cu apă poate ajuta să ofere plantei umezeala suplimentară pe care o doresc.

Îngrășământ

Fertilizarea Calatheei tale poate ajuta la promovarea creșterii noi și chiar a înfloririi, în funcție de soi. Un îngrășământ lichid complet, diluat la jumătate din concentrație, este o opțiune bună. La replantare, poți, de asemenea, să amesteci solul cu alge marine sau emulsie de pește sau cu deșeuri de viermi. Calathea va beneficia de pe urma fertilizării în timpul sezonului de creștere. Aceste plante de interior nu au nevoie să fie fertilizate în timpul lunilor mai reci, când planta este în repaus.

Sfaturi pentru avansați

Calatheele sunt plante iubitoare de umiditate, dar udarea excesivă este totuși o preocupare și poate introduce o serie întreagă de probleme. Asigură-te că plantele primesc multă lumină indirectă strălucitoare, poate ajuta la reglarea umezelii, ajutând în același timp planta să se dezvolte.

Nu te îngrijora prea tare dacă observi că frunzele încep să se încolăcească sau că tulpinile Calatheei tale cad. Acestea sunt semne de deshidratare. Este important să acorzi atenție acestor indicatori, dar aceste plante de apartament rezistente își pot reveni în decurs de o zi sau două după ce primesc apă.

Calathea poate fi înmulțită doar prin divizare. Aceste plante se înmulțesc în mod natural prin extinderea sistemului radicular și prin trimiterea de noi lăstari prin sol. Atunci când o plantă matură este replantată, separă ușor rădăcinile pentru a împărți planta principală în mai multe plante mai mici. Fiecare plantă nouă poate fi pusă în ghiveci în propriul recipient. În timp și cu o îngrijire adecvată, aceste noi plante se vor îmbogăți.