Plantele de interior pot adăuga frumusețe casei sau biroului tău și, în același timp, ajută la purificarea aerului pe care îl respiri. Frunzele și verdele te ajută, de asemenea, să te relaxezi, atât fizic, cât și mental. Așadar, popularitatea crescândă a plantelor nu ar trebui să fie o surpriză, din ce în ce mai mulți oameni achiziționând o mare varietate de plante de interior pentru ei înșiși și pentru cei dragi lor.
Nu este dificil să îți ajuți noile plante să prospere, dar oricine și-a văzut noile și prețioasele plante murind rapid a învățat pe pielea lui că există câteva greșeli comune care ar trebui evitate.
1. Nu replanta prea repede!
Atunci când cumperi o nouă plantă de interior direct de la un cultivator, nu muta imediat noua plantă într-un alt ghiveci. Transplantarea prea devreme va deteriora probabil rădăcinile fragile ale plantei; și dacă rădăcinile rupte nu omoară planta, stresul adus rădăcinilor poate inhiba creșterea foliară. Așteaptă până când rădăcinile au avut timp să se dezvolte suficient și să se fixeze înainte de a te gândi să oferi noii tale plante de apartament o nouă casă. Vițelor de interior, cum ar fi Hoyas și Pothos, le place să fie puțin înrădăcinate și vor beneficia în special de un transplant întârziat!
2. Evită lumina directă a soarelui
Atunci când cumperi o nouă plantă, în special una care este etichetată ca fiind „iubitoare de soare”, este de înțeles că te gândești că plasarea acestei plante în lumina directă a soarelui este cea mai bună. Dar ai grijă! La fel ca majoritatea oamenilor, plantelor nu le plac schimbările bruște și drastice de mediu. Cu excepția cazului în care nu ești sigur că planta a trăit în lumina directă a soarelui înainte de achiziționare, ar trebui să o așezi mai întâi la soare indirect, strălucitor, și să permiți o introducere treptată în lumina directă în care va prospera în cele din urmă.
3. Nu uda imediat
Atunci când iți ajunge noua plantă, nu presupune că planta este însetată. Nici măcar ferigilor de interior nu le place să stea în solul îmbibat de apă! În loc să uzi imediat noua plantă, verifică mai întâi solul și rădăcinile plantei. Dacă solul este umed, așteaptă până când partea superioară a acestuia este uscată înainte de a da de băut plantei. Udarea excesivă a plantelor este una dintre principalele cauze ale eșecului plantelor de apartament. Lasă plantele să se usuce între udări, în loc să le uzi prea des!
4. Nu multiplica imediat planta
Atunci când primești acasă o nouă plantă de interior, permite-i plantei să se aclimatizeze la noul mediu și să dezvolte mai mult frunziș înainte de a încerca să o multiplici. Plante precum Maranta și Calathea au rădăcini deosebit de fragede care vor avea probabil de suferit dacă încerci să le divizezi prea curând. Dacă ai cumpărat un ghiveci care conține mai multe plante, poți separa în siguranță plantele una de cealaltă. Doar fi atent: evită să rupi rădăcinile în timp ce le descâlcești.
5. Nu grupa imediat noua ta plantă cu alte plante
Când primești noua plantă acasă, asigură-te că este lipsită de dăunători și boli înainte de a o așeza lângă alte plante. Majoritatea cultivatorilor de renume lucrează cu sârguință pentru a-și păstra plantele sănătoase și curate, dar este totuși posibil ca unele plante să fie contaminate sau infestate.
Atunci când cumperi o plantă nouă, verifică frunzele și solul timp de câteva zile, pe măsură ce o ți izolată. Dacă observi ceva îngrijorător, pulverizează planta cu ulei horticol alternând cu ulei de neem. După ce ai luat aceste măsuri de precauție, poți introduce în siguranță noua plantă în restul colecției tale.
6. Nu folosi produse pentru lustruirea frunzelor
Produsele de lustruire a frunzelor ar putea face ca frunzele noii plante să arate bine pe termen scurt, dar ingredientele vor afecta în cele din urmă planta prin blocarea stomatelor frunzelor și inhibarea capacității plantei de a respira. În schimb, poți obține în siguranță frunze strălucitoare prin simpla curățare a frunzelor cu apă caldă amestecată cu săpun organic. De asemenea, poți folosi ulei de neem amestecat cu apă pentru a obține același efect.
Plantele de apartament noi au adesea reziduuri de îngrășământ și apă pe suprafața frunzelor, iar ștergerea acestora permite noii plante să facă schimb de gaze și să efectueze fotosinteza!
7. Uite-te înainte de a fertiliza
Dacă planta nu se descurcă bine la prima sosire, nu o fertiliza imediat! Cel mai probabil, cultivatorul i-a dat deja plantei îngrășământ, așa că hrănirea plantei mai mult probabil o va afecta sau ucide. În schimb, ia în considerare alte cauze posibile ale nefericirii plantei: Are o iluminare adecvată? Îi oferi cantitatea corectă de apă? Temperatura sau umiditatea camerei este bună pentru plantă?
Dacă acorzi puțin timp pentru a determina de ce are nevoie, de fapt, vei putea să-i oferi un remediu de succes. Așteaptă cel puțin o lună înainte de a începe să fertilizarea noile plante de interior și diluează întotdeauna soluția la concentrația recomandată.
8. Nu muta planta sănătoasă
Dacă vezi că noua plantă se simte bine într-un anumit loc, nu o muta. Unele plante, cum ar fi ficusul, vor reacționa negativ dacă le îndepărtezi de locurile lor preferate. Plantele mari sunt deosebit de expuse riscului. Dacă trebuie să muți planta, asigură-te că noua locație are o iluminare, umiditate și fluctuații de temperatură comparabile.
Cumpărarea unei plante noi este interesantă și îți va oferi atât de multe beneficii de durată! Dacă dorești să te asiguri că noua achiziție este lipsită de stres și să eviți greșelile obișnuite, urmează aceste opt sfaturi simple și te vei putea bucura de frumusețea și de avantajele pentru sănătate pe care le va avea de oferit noua ta plantă.